13 Februari 2010

CHINESE NEW YEAR


HAPPY CHINESE NEW YEAR TO ALL CHINESE whether at malaysia or at others country...

Gong Xi Fa Cai, Tahniah! Semoga anda tambah kaya dan Selamat Tahun Baru Cina

ape yang aku nak nasihat tak kira cina or malay or india or mane2 race pun gunakan cuti yang gov bagi ni sebaik mungkin ok..

time balik kampung tu bawak kete hati-hati almaklumlah time2 raya ni jamned la,
excident la n so on..jadik dah dapat cuti tu jangan nak enjoy sgt. pada yang study jangan lupa siapkan assigment yang lect. bagi, pe2 hal pun kita mesti berhati-hati tak kira kat mana pun kita berada..

pada yang bawak moto or kete lau tak de lesen xyah nak mandai-mandai nak bawak kat jalanraya or highway, kang tak pasa-pasal dapat 'jemputan kenduri kat IPD' huhuhu. bukan pae skang ni time2 perayaan ni pihak polis ngah wat ops sikap.

k ah letih aku nak taip panjang2 pe2 hal pun satu je pesanan aku pada yang bawak moto or kete ingat satu pesanan orang2 tua "BIAR LAMBAT ASAL SELAMAT", cz "TAK LARI, KAMPUNG DIKEJAR" huhuhu


Gong Xi Fa Cai, Tahniah! Semoga anda tambah kaya dan Selamat Tahun Baru Cina

0 ulasan:

Catat Ulasan

aku harap, sape2 nak bagi komen 2 bagi komen yg beradab k..cz aku xsuka org yg biadap.

Terdapat ralat dalam alat ini
Related Posts with Thumbnails

renungan bersama...

kata hikmah sayyidina abu bakar as-siddiq RA


Orang yang bakhil itu tidak akan terlepas daripada salah satu daripada 4 sifat yang membinasakan, iaitu:
· Ia akan mati dan hartanya akan diambil oleh warisnya, lalu dibelanjakan bukan pada tempatnya.
· Hartanya akan diambil secara paksa oleh penguasa yang zalim.
· Hartanya menjadi rebutan orang-orang jahat dan akan dipergunakan untuk kejahatan pula.
· Adakalanya harta itu akan dicuri dan dipergunakan secara berfoya-foya pada jalan yang tidak berguna.

kata hikmah sayyidina umar al-khattab ra


· Orang yang banyak ketawa itu kurang wibawanya.
· Orang yang suka menghina orang lain, dia juga akan dihina.
· Orang yang menyintai akhirat, dunia pasti menyertainya.
· Barangsiapa menjaga kehormatan orang lain, pasti kehormatan dirinya akan terjaga.

kata hikmah sayyidina usman ibnu affan ra

Antara tanda-tanda orang yang bijaksana itu ialah:
· Hatinya selalu berniat suci
· Lidahnya selalu basah dengan zikrullah
· Kedua matanya menangis kerana penyesalan (terhadap dosa)
· Segala perkara dihadapainya dengan sabar dan tabah
· Mengutamakan kehidupan akhirat daripada kehidupan dunia.

kata hikmah sayyidina ali karamullah hu wajhah ra


· Tiada solat yang sempurna tanpa jiwa yang khusyu'.
· Tiada puasa yang sempurna tanpa mencegah diri daripada perbuatan yang sia-sia.
· Tiada kebaikan bagi pembaca al-Qur'an tanpa mengambil pangajaran daripadanya.
· Tiada kebaikan bagi orang yang berilmu tanpa memiliki sifatwarak (memelihara diri dan hati- hati dari dosa).
· Tiada kebaikan mengambil teman tanpa saling sayang-menyayangi.

· Nikmat yang paling baik ialah nikmat yang kekal dimiliki.
· Doa yang paling sempurna ialah doa yang dilandasi keikhlasan.
· Barangsiapa yang banyak bicara, maka banyak pula salahnya,siapa yang banyak salahnya, maka hilanglah harga dirinya,siapa yang hilang harga dirinya, bererti dia tidak warak.Sedang orang yang tidak warak itu bererti hatinya mati.